In het zonnetje

Als vrijwilliger in de palliatieve thuiszorg ben je overdag of waak je in de donkere uren van de nacht bij een medemens waarvan de laatste levensfase is aangebroken. Je stapt tegen 11 uur ’s avonds bij iemand  binnen, waakt 8 uur en vertrekt om 7 uur in de ochtend weer. Je stuurt even een mail hoe het gegaan is naar de coördinatoren en de collega’s die ook een nacht op het adres waken. Een keer of vier per jaar komen de vrijwilligers bij elkaar om de gang van zaken door te spreken, maar dan heb je geen persoonlijk contact met elkaar.

Dat wetend werd donderdag 27 juni een bijzondere dag. In tegenstelling tot de donkere uren van de nacht, was het licht, volop zon en schitterend weer. Het werd een dag van ontmoeten, elkaar beter leren kennen en samen delen.

1.jpgOm 10 uur werden we , 3 coördinatoren en 9 vrijwilligers  op het  “Rokes Erf” in Arien verwelkomd met koffie en cake. In de zon wisselden we ervaringen uit, waarna we in 4 groepen het spel “boerengolf in het bos” speelden. Een mooie manier om elkaar beter te leren kennen. Fanatiek spelen, soms een beetje sjoemelen en de beste willen zijn. Allemaal sterke mensen die niet van slag zijn als de bal niet de gewenste richting uitvliegt.

Rond 12 uur verplaatsten we ons naar theeschenkerij “RozemArrie”.

Weer volop tijd om elkaar te spreken. We krijgen een high tea voorgezet.

Op etagères liggen werkelijk heerlijke lekkernijen en sandwiches. Op de kaart staan diverse soorten thee met bijzondere namen op de ouderwetse manier gezet waarbij de losse blaadjes alle ruimte krijgen om de smaak af te geven aan het warme water. Smaken waarbij de beleving van het boerenleven centraal staat.

 

 

 

Het is ook de dag dat we afscheid nemen van Hilly Toering. We wensen haar veel geluk in haar nieuwe woonplaats Groningen.

Na een wandeling van ruim een uur rondden we de dag af met opnieuw een kop thee of koffie en een stukje taart.

Een mooie dag met gemotiveerde vrijwilligers die er, ieder op zijn eigen manier, vol voor gaan om voor de ander van betekenis te zijn.

 

Wim Boersma